сряда, октомври 20, 2010

Букурещ



Няколкото часа, които прекарах в Букурещ, едва ли са достатъчни да твърдя, че съм усетила атмосферата на румънската столица. Но вероятно много дълго за мен Букурещ ще е градът на кабелите. Огромни снопове са опасали целия град. Толкова са много, че са истинско изпитание и за най-опитния фотограф, дръзнал да снима някоя от красивите сгради в центъра. Те пък могат да се опишат с една дума - грандомания. Красиви, но прекалено величествени, за да са по вкуса ми. Лично на мен ми харесаха кокетните къщи в стария квартал на Букурещ. Онзи квартал, заради който са наричали града "Малкия Париж". В момента тези къщи са приютили посолствата на различни държави. Иначе покрайнините приличат на "Люлин" в София. Чаушесковите панелки са точно толкова грозни, колкото и нашенските. Мизерия и отрудени лица. Нищо, което вече не сте виждали.

кабелите - нереално много

пак

как ли са оцелели от цигански набези?

Стопанската Академия

Министерски съвет

Музикален театър? Опера?



И няколко къщи от стария Букурещ:





Всички църкви, които видях бяха в идеално състояние

В Букурещ се строи много - точно, както и в София. С новите сгради си отива очарованието и атмосферата на миналото. Не знам, дали е за добро:

Крайните квартали - грозна картинка:

Румънските панелки - паметници на комунизма
Един от двата цигански палата в покрайнините награда. Покривите са ламаринени. 


Циганка - амбулантна търговка. Предлага кожено яке :)

Това, разбира се, са само първи впечатления от румънската столица. Смятам да и дам още един шанс. Може пък на втори прочит да ми хареса.                                                                                                            

2 коментара:

  1. Да ти кажа, и в София си имаме бая кабели, ама вече не ни правят впечатление.
    Иначе в Букурещ съм била само по работа неколкократно. Много грандомански творения, наистина. Но кварталът с къщите е приказен, много, много красиви сгради!
    Иначе и на мен ми направиха впечатление доста мрачните физиономии и сивотата, нормално за нашия регион.
    Има доста приятни ресторанти, нощни заведения и разкрепостени приветливи девойки. Всичките ми италиански колеги се чувстваха прекрасно там ;-)))Иначе крайбрежието било много приятно, смятам да го посетя някой ден.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Всъщност най-голямо впечатление ми направи едно русо момиченце, което просеше от спрените коли на едно кръстовище. Беше поразително красиво и много добре облечено. Другия път ще отделя специално време за снимки.

    ОтговорИзтриване