понеделник, август 30, 2010

Демир баба (Железният баща)

Едно от любимите ми места - Демир баба теке. Намира се в местността Сборяново, близо до село Малък Поровец, където живееше баба ми. Чувала съм много разкази за Железния баща от нея и от баща ми. Не е много ясно, кога точно са се появили тези легенди. Някои изследователи смятат, че са от времето на траките. Това, което е интересно, е че гробницата му е свято място, както за християните, така и за мюсюлманите и особено за алианите.
Кой е Демир баба? Великан на великаните, повелител на огъня и водата, благодетел и защитник на бедните. Ръцете му били черни от работа, та му казвали Чернодланестия. На краката си носел железни обувки. Където стъпел с тях, краката му потъвали в камъка. В ръцете си носел двуостра брадва, с която разсичал планината. С един удар отсичал главата на мечки и глигани. Когато се появил в местността край Камен рид толкова му харесало, че решил да остане. Но лош владетел бил запушил всички извори и нечувана суша моряло хора и добитък. Като разбрал това, Демир баба вдигнал ръката си , разтворил пръстите и бръкнал под рида. От камъка бликнала студена вода. Пил Железният баща и благословил водата да лекува и никога да не пресъхва. От този извор води началото си река Крапинец...

Ето и малко снимки:

Гробницата - поглед от Камен рид


Пътят към нея е осеян с завързани по клоните парцалчета. Ритуал за здраве.


Парцалчето се къса от дрехата, с която си облечен.


Гробницата отвън.


Лековитият извор на входа.



Камъните около гробницата също са интересни

Тук можеш да провериш, колко си праведен. Със затворени очи и протегнати напред ръце трябва да уцелиш двете дупки в камъка. Казват,че грешните никога не успяват.


Обувките на Железния баща


Река Крапинец и селските деца

И две снимки от събора на Илинден преди няколко години:


Няма коментари:

Публикуване на коментар